Az igazság a drogokról

KOKAIN ÉS CRACK KOKAIN

A kokaint és a crack kokaint szájon át, az orron keresztül felszippantva vagy fecskendővel belőve használják, illetve – a crack esetében – a felhevített anyag gőzeinek belélegzésével.

A fogyasztására használt kifejezések közé tartozik a „lenyelni”, „szippantani”, „bekokszolni”, „belőni” és „elszívni”.

A kokain szó a por formában (kokain) és a kristályos formában (crack) lévő drogra is utal. A kokacserje nevű növényből készül, és a metamfetamin1 után ez okozza a legerősebb pszichés függőséget.

Rövid távú hatások

A kokain rövid ideig tartó, erős feldobottságot okoz, amelyet azonnal az ellenkezője követ – súlyos depresszió, idegesség és a még több kokain utáni vágy. Használói gyakran nem esznek vagy alszanak megfelelően. Magas pulzusszám, izomgörcsök és izomrángások fordulhatnak elő náluk. A drog paranoiát, dühöt, ellenségességet és idegességet okozhat még akkor is, amikor a személy nem áll a közvetlen hatása alatt.

Hosszú távú hatások

Az eddig említetteken kívül a kokain még ingerlékenységet, hangulatingadozásokat, nyugtalanságot, paranoiát és hallucinációkat is okozhat. A szervezet toleranciát alakít ki a droggal szemben, ami azt eredményezi, hogy egyre többre lesz szükség belőle ugyanannak a kellemes érzésnek az eléréséhez.

A drog hatásának csökkenése súlyos depressziót okoz, amely egyre mélyebb és mélyebb lesz minden egyes használat után. Ez olyan súlyossá is válhat, hogy a személy szinte mindenre képes lesz, hogy hozzájusson a droghoz – még gyilkosságot is elkövethet. Ha pedig a fogyasztó nem tud kokainhoz jutni, akkor a depresszió olyan erőssé is válhat, hogy az illető öngyilkosságot követ el.

  1. 1. metamfetamin: erős függőséget okozó, a központi idegrendszerre ható izgatószer.

UTCAI NEVEK

CRACK KOCAIN: krekk rögök szikla Angol: Candy Chemical Cloud Cookies Crack Crumbs Crunch and munch Devil drug Dice Electric kool-aid Fat bags French fries Glo Gravel Grit Hail Hard Ball Hard rock Hotcakes Ice cube Jelly beans Kryptonite Nuggets Paste Piece Prime time Rock star Rock(s) Rox / Roxanne Scrabble Sleet Snow coke Sugar block Tornado Troop Topo (spanyol)

UTCAI NEVEK

KOKAIN: coke szniff koksz csík üdítő Charlie fehér hölgy koki kokó por kóla hó coca-cola fehér hó