Menu background image
Az igazság a drogokról

MIÉRT DROGOZNAK AZ EMBEREK?

Az emberek azért szednek drogokat, mert valamit meg akarnak változtatni az életükben.

Íme néhány ok, amit fiatalok adtak meg arra, hogy miért szednek drogokat:

  • hogy beilleszkedjenek,
  • hogy elmeneküljenek vagy lazítsanak,
  • unatkoztak,
  • hogy felnőttnek látsszanak,
  • lázadni akartak,
  • kísérleteztek.

Az emberek azt hiszik, hogy a drogok jelentik a megoldást, ám a drogok végül csak problémát jelentenek.

Bármilyen nehéz is szembenézni a problémáinkkal, a droghasználat következményei mindig rosszabbak, mint az a probléma, amit meg szeretnénk oldani velük. Az igazi megoldás az, hogy megismerjük a tényeket, és eleve el sem kezdünk drogokat szedni.

Hogyan hatnak a drogok?

A drogok lényegében mérgek. A bevett mennyiség határozza meg a hatást.

Egy kis adag serkentőszerként hat (felgyorsít). Egy nagyobb adag nyugtatóként hat (lelassít). A még nagyobb adag méregként hat, és akár halálos is lehet.

Ez minden drogra igaz. Csak a hatás eléréséhez szükséges mennyiség különbözik.

De sok drognak van még egy hátránya: az, hogy közvetlenül az elmére fejti ki a hatását. Eltorzíthatja a droghasználó érzékelését azzal kapcsolatban, hogy mi történik körülötte. Ennek eredményeként a személy tettei nagyon furcsák, ésszerűtlenek, értelmetlenek, sőt pusztítóak lehetnek.

A drogok minden érzetet meggátolnak, a kellemeseket és a kellemetleneket egyaránt. Tehát, bár a drogok rövid távú segítséget nyújthatnak a fájdalom csillapításában, ezzel együtt rombolják a képességeket és az éberséget, valamint zavarossá teszik az ember gondolkodását.

A gyógyszerek olyan drogok, amelyek célja gyorsítani, lassítani vagy megváltoztatni valamit a test működésében annak érdekében, hogy jobban működjön. Néha szükség van rájuk. De ettől még ugyanúgy drogok: serkentőszerként vagy nyugtatóként hatnak, és a túl sok gyógyszer halálos lehet. Tehát, ha a gyógyszereket nem úgy használja valaki, ahogy kell, akkor ugyanolyan veszélyesek lehetnek, mint az illegális kábítószerek.

A drogok az elmére hatnak

Fotó: Alamy

Amikor az ember valamire visszaemlékszik, akkor normális esetben az elme nagyon gyors, és a személy gyorsan megkapja az információt. A drogok azonban elhomályosítják az emlékezetet, és ürességet okoznak benne. Amikor valaki megpróbál információhoz jutni ezen a ködös zűrzavaron keresztül, képtelen megtenni. A drogok hatására a személy lassúnak vagy ostobának érzi magát, és kudarcok érik az életben. Ahogy egyre inkább kudarcot vall, és az élet egyre nehezebbé válik a számára, egyre több drogot akar majd, hogy az segítsen neki a probléma leküzdésében.

A drogok tönkreteszik a kreativitást

A drogokkal kapcsolatos egyik hazugság az, hogy segítenek az embernek kreatívabbá válni. Az igazság azonban teljesen más.

Ha valaki szomorú, lehet, hogy azért nyúl drogokhoz, hogy boldogságot érezzen, de ez nem működik. A drogok ugyan felemelhetik az embert egy hamis vidámságba, ám amikor a drog hatása elmúlik, a személy még mélyebbre zuhan annál, mint ahol korábban volt. Ez az érzelmi zuhanórepülés minden egyes alkalommal egyre mélyebbre vezet. Végül a drogok teljesen tönkreteszik a személy kreativitását.

Egész idő alatt, amíg csak drogokat használtam, úgy gondoltam, hogy a kezemben tartom az életem, és hogy minden rendben van. De mindent romokban hagytam magam mögött, amit csak felépítettem, amiért csak harcoltam az életem során. Minden drogmentes barátommal és a családommal is megszakítottam a kapcsolatot, így barátaim nem, csak drogos társaim maradtak. Minden napom egyetlen dolog körül forgott: hogy hogyan szerezzem meg a szükséges pénzt a kábítószerekre. Bármit hajlandó lettem volna megtenni azért, hogy megszerezzem az amfetamin-adagomat — az volt számomra az egyetlen dolog az életben.” – Pat

Úgy éreztem, szórakoztatóbb vagyok, ha iszom. Röviddel azután [hogy elkezdtem az ivást], kipróbáltam a marihuánát... Később egy barátomnál voltam és marihuánát szívtunk, amikor valaki előhúzott egy zacskó kokaint. A kokainszippantás gyorsan mindennapos szokásommá vált. Naponta loptam pénzt a szüleim üzletéből és a nagyszüleimtől, hogy folytatni tudjam az alkohol, kokain, marihuána és LSD fogyasztását. Ezután kipróbáltam az OxyContint, és elkezdtem rendszeresen használni. Mire rájöttem, hogy függő vagyok, az OxyContin-szippantás már a napom megszokott része volt. Valami erősebbre volt szükségem – és kipróbáltam a heroint. Bármit megtettem, hogy belőhessem magam. A függőségem felülkerekedett rajtam. És amikor csak megpróbáltam leállni, a testi sóvárgás rávett, hogy tovább drogozzak.” – Edith