Az igazság a drogokról

MARIHUÁNA

A marihuánából általában cigarettát sodornak, amit dzsointnak vagy spanglinak neveznek. A füvet lehet teaként is fogyasztani és ételbe is keverni, valamint vízipipában is elszívható.

A cannabis1 16%-kal a harmadik helyet foglalja el azon öt drog között, amelyek miatt az emberek a leggyakrabban kerülnek drogelvonó létesítményekbe az USA-ban. Az Egyesült Államokban egy kábítószer-használattal és egészségüggyel kapcsolatos országos felmérés eredményei szerint azok a fiatalok, akik gyakran füveznek, a normálisnál majdnem négyszer hajlamosabbak arra, hogy erőszakosak legyenek vagy vagyontárgyakban tegyenek kárt. Ötször hajlamosabbak a lopásra, mint azok, akik nem használják a drogot.

Ma a marihuána gyakran jóval erősebb, mint amilyen régebben volt. A termesztési technológiák és a magvak megfelelő kiválogatása erősebb kábítószert hozott létre. Ennek eredményeképpen ugrásszerűen megnőtt az olyan fiatal füvezők száma, akik marihuána fogyasztásával összefüggő baleset miatt kerültek kórházba.

Mivel a test elkezd toleranciát kifejleszteni a droggal szemben, a marihuána arra késztetheti a fogyasztókat, hogy ugyanannak a kellemes érzésnek a megtapasztalásához erősebb kábítószereket kezdjenek szedni. Mikor a hatások kezdenek elmúlni, az illető erősebb kábítószerekhez nyúlhat, hogy megszabaduljon azoktól a nemkívánatos állapotoktól, amelyek a marihuána fogyasztására sarkallták. A marihuána önmagában nem vezet ahhoz, hogy a személy más drogokat is szedni kezd: az emberek azért szednek drogokat, hogy megszabaduljanak a nemkívánatos helyzetektől és érzésektől. A drog (a marihuána) egy időre elfedi a problémát (amíg a fogyasztója „lebeg”). Amikor a „lebegés” elmúlik, a probléma, illetve a nemkívánatos állapot a korábbinál intenzívebben tér vissza. A fogyasztó ezután lehet, hogy keményebb kábítószerekhez fordul, mivel a marihuána „már nem működik”.

Rövid távú hatások

A mozgáskoordináció elvesztése; eltorzult időérzék, látás és hallás; aluszékonyság, a szemek kivörösödése, nagyobb étvágy és petyhüdt izmok. A pulzusszám megemelkedhet, sőt, a marihuána használatának első órájában ötszörösére nőhet annak valószínűsége, hogy a fogyasztó szívrohamot kap. Az iskolai teljesítmény romlik a rosszabb emlékezet és a gyengébb problémamegoldó képesség miatt.

Hosszú távú hatások

A hosszú távú használat a pszichózis (elmebaj) tüneteit okozhatja. Károsíthatja még a tüdőt és a szívet is, súlyosbíthatja a hörghurut tüneteit, valamint köhögést és nehéz légzést okozhat. Csökkentheti a test tüdőbetegségekkel és tüdőfertőzésekkel szembeni ellenálló képességét.

  1. 1. cannabis: azon különböző drogok bármelyike, amelyek az indiai vadkenderből származnak, többek között a marihuána és a hasis.

UTCAI NEVEK


MARIHUÁNA: zöld maresz kender fű rakesz gandzsa gyep ágyú zöldség spangli THC HASIS: haska csoki csarasz