AZ ISKOLARENDŐR HASZNÁLATI ÚTMUTATÓJA

Joe Comegna iskolarendőrként igazán kevés időt kap arra, hogy lebeszélje a tanulókat a drogokról. Most elmondja önöknek, hogy mégis hogyan csinálja.

Joe Comegna rendőrtiszt boldog, hogy képes megadni a gyerekeknek azt, amire szükségük van a jövőhöz. Emellett cserkészvezető az Amerikai Cserkészszövetségnél és lacrosse-edző is.

„A családomban mindenki rendőr: a két öcsém, az apám és a nagybátyám is. Szolgálni akartam a közösségemet, segíteni az embereknek” – mondta el Joe Comegna, amikor elkezdtük interjúnkat vele. A Maryland állambeli Baltimore Megyei Rendőrség iskolarendőreként, Comegna hivatásos rendőrtiszt, akinek az a feladata, hogy biztonságos tanulási környezetet teremtsen a gyerekek számára, és drogfelvilágosító oktatást végezzen az iskolákban. Az USA-ban és más országokban több száz iskolarendőr használja Az igazság a drogokról programot az órák során.

De az iskolarendőrök gyakran csak kevés időt kapnak, hiszen a tanárok, akiknek már eleve zsúfolt a tanterve, csak kevés időt tudnak felszabadítani erre.

Tehát hogyan csinálja? Comegna használta az eszét. „Mivel tudom, hogy van egy drogokkal foglalkozó rész az egészségtantantervben, összefogtam a tanárral – mondja Comegna. – Odamentem hozzá, és azt mondtam neki: »Nézze, valószínűleg ez a leglogikusabb hely, ahová ezt be tudnánk illeszteni.«” Az egészségtantanár kétszer 90 percet adott neki, ami soknak hangozhat, de nem az, ha megpróbáljuk úgy belesűríteni ebbe a 19 órás Az igazság a drogokról tananyagot, hogy semmi lényeges ne maradjon ki.

„180 percem van, és az első évben, amikor megpróbáltam az egész programot átadni, kicsit lehengerlő volt. Egyszerűen nem tudtam megoldani.”

Elhatározta, hogy úgy közelíti meg a dolgot, ahogy „egy tanár tenné”, vagyis leszűkíti a programot arra, ami a leginkább érinti az általa tanított fiatalokat. Kiderítette, hogy mely drogok a leginkább elérhetőek abban az iskolában, és míg korábban a marihuánával és az alkohollal kezdett, a felmérés után változtatott, és a vényköteles szerekkel, az opioidokkal és a heroinnal indított, és csak utána tért vissza a marihuánára, az alkoholra, majd a szintetikus drogokra.

„Minden évben változtatok, hogy kövessem az aktuális trendeket a közösségünkben. Ez egy ambiciózus program.”

Comegna erősen támaszkodik az „Azt mondták/Hazudtak” társadalmi célú hirdetésekre és a Valódi emberek, valódi történetek dokumentumfilmre.

„Szeretem lejátszani a társadalmi célú hirdetéseket, mert egy csomó közülük sokkoló, különösen azok, amelyek a szintetikus drogokról szólnak” – jelentette ki. A dokumentumfilmről pedig azt mondja: „A gyerekek manapság nem akarják, hogy egy fickó 90 percen át ott álljon előttük, és beszéljen. A DVD megkíméli őket ettől, és való életbeli tapasztalatot ad nekik.”

Az előadásait azzal kezdi, hogy levetíti a dokumentumfilmből a „Bevezetést”, majd egymás után két társadalmi célú hirdetést: az „Egy adag” és a „Csak egyszer” címűt. Azután elmondja, hogy mit tapasztalt rendőrként az utcán a drogokkal kapcsolatban: „Az egész a pénzről szól, a fickókat, akik ezeket árulják, semmi más nem érdekli. Ezt hallani fogjátok ebben a videóban is, csak figyeljetek, és tanuljatok belőle.”

„Ez a jó abban, amikor gyerekekkel dolgozunk. Meg lehet változtatni a végeredményt... meg tudjuk változtatni egy ember életének a kimenetelét.”

Aztán beleveti magát a legelterjedtebb drogba, lejátssza az opioidokról szóló hirdetést („Fájdalomcsillapítók”) és a dokumentumfilm-fejezetet, elmondja a saját tapasztalatait a területen, majd kérdéseket kér az osztálytól.

Ezt a mintát folytatja minden további droggal. „Ebben a 180 percben általában öt vagy hat részen és a társadalmi célú hirdetéseken tudok átmenni, tehát úgy 7 vagy 8 videót nézünk meg minden alkalommal, amikor előadást tartok.

Nagyszerű dolog, hogy képes vagyok megadni a gyerekeknek azt, amire szükségük van a jövőhöz. Rendőrként általában a játszma végén találkozol az emberekkel. De a gyerekekkel az elején kezdheted.

Amikor láttam az előadások után kitöltött kérdőíveket, el voltam képedve, hogy mennyire odafigyeltek. Néhányan közülük kitöltik az egész kérdőívet, és még a margóra is írnak, meg a lap tetejére. Ez a jó abban, amikor gyerekekkel dolgozunk. Meg lehet változtatni a végeredményt... meg tudjuk változtatni egy ember életének a kimenetelét.”


MENTSEN MEG FIATAL ÉLETEKET!

Támogassa a Drogmentes Világért Alapítványt, és segítsen megóvni a fiatalok életét a drogok romboló hatásaitól. Az ön hozzájárulásai lehetővé teszik számunkra, hogy oktatási anyagainkat ingyenesen hozzáférhetővé tegyük iskolák, ifjúsági szervezetek, illetve más csoportok és egyének számára. Az ön támogatása segít abban, hogy elláthassuk az embereket olyan tényekkel, amelyek birtokában egészséges, drogmentes életet élhetnek.